Sper să vă placă și să vă fie util: despre nori, cum stă treaba cu fronturile atmosferice, semne de vreme rea, semne de vreme bună și, bineînțeles, un disclaimer.

Tipuri de nori, dupa inaltime:

nori superiori (6-13km), apariția lor precede schimbarea timpului.

Cirrus (Ci),
nori subțiri cu aspect de filamente sau fibre albe și subțiri sau de benzi transparente, formați din cristale mici de gheață. Nu reduc strălucirea Soarelui sau Lunii. Apariția lor prevestește frontul cald al unei perturbații atmosferice.
Nori Cirrus. Mareste !
Cirrocumulus (Cc),
nori cu formă de pături sau bancuri subțiri, dând cerului aspect vălurit, încrețit, asemănător unei plaje cu nisip. Apar și dispar rapid. Transparenți. Însoțiți, cel mai adesea, de nori Cirrus.
Nori Cirrocumulus. Mareste !     Nori Cirrocumulus. Mareste !
Cirrostratus (Cs),
cu aspect văluros, albicios, pot ocupa total sau parțial cerul. Formați din cristale degheață, uneori pot fi atât de subțiri, aproape neobservați, dând cerului aspect lăptos.
Nori Cirrostratus. Mareste !

Nori mijlocii (2-6km)

Altocumulus (Ac),
cu forme variate: rulouri, benzi de culoare albă sau cenușie, pături, suprapuse uneori, de culoare cenușiu-deschis. Au aspect continuu sau sunt separate prin mici spații între ele. Pot fi transparenți dar uneori Soarele nu este vizibil din ei. La apus și răsărit se colorează în roșu-aprins.
Pot genera ploaie cu picături mari și rare sau ninsoare cu fulgi mari, pe o bandă de 70-80km.
Nori Altocumulus. Mareste !      Nori Altocumulus la apus. Mareste !
Altostratus (As),
formează pânze noroase albăstrui sau cenușii. Pot acoperi cerul total sau parțial. Soarele și Luna se pot observa ca pete luminoase. Pot fi formați din două sau mai multe straturi suprapuse. Din ei pot cădea precipitații continue sub formă de granule de gheață, ninsoare sau ploaie pe o bandă de 70-80km.
Nori Altostratus. Mareste !
Nori Nimbostratus. Mareste !
Nimbostratus (Ns),
pinze întunecate de culoare cenușie, cu aspect vaporos. Dau naștere la precipitații continue sub formă de ploaie sau de ninsoare, pe o bandă de 70-80km. Acoperă în întregime Soarele, dând de multe ori impresia că sunt iluminați din interior. Se formează din norii Altostratus, Altocumulus, Stratocumulus.


Nori de înălțime mică

Cumulonimbus,
mase noroase dense cu puternică dezvoltare pe verticală, în sensul că baza norului poate fi la câteva sute de metrii înălțime în timp ce vârful lui poate ajunge în etajul norilor superiori.
Baza este de obicei netedă iar vârfurile au formă de turnuri, creneluri de culoare albă sau de nicovală. Fragmente din masa norului se desprind și se deplasează foarte repede la suprafața Pământului, formând trombe și vijelii.
Din acesti nori cad precipitații sub formă de aversă (vara), însoțită de multe ori de tunete și fulgere puternice sau degrindină.
Nori Cumulonimbus. Mareste !
Nori Cumulus
Nori Cumulus. Mareste ! Nori Cumulus. Mareste ! Nori Cumulus. Mareste !
nori cu contur bine definit, asemănători unor grămăjoare de vată au culoarea albă și se deplasează repede pe cer. Vârfurile sunt albicioase și în formă de conopidă, prezentând numeroase inmuguriri.
Uneori, norii Cumulus pot da naștere la precipitații sub formă de ploaie de scurtă durată.
Nori Stratocumulus
Nori Stratocumulus. Mareste ! Nori Stratocumulus. Mareste ! Nori Stratocumulus. Mareste !

nori sub formă de pături sau de bancuri albicoase sau cenușii, de rulouri sau de bolovani de râu. Uneori prin ei se poate observa poziția Soarelui alteori sunt opaci. Se formează numai dimineața și seara. Nu se găsesc pe cer în timpul zilei.
Din acești nori pot cădea ploi slabe și ninsori cu fulgi mici și rari.


Nori Status,
reprezentați de norii cenușii care apar în zilele întunecate și au aspectul de pânză continuă; uneori baza norilor este atât de joasă încât poate ajunge la nivelul dealurilor.
În mod obișnuit sunt opaci și rareori se poate zări Soarele sau Luna. Norii Stratus au o înălțime și grosime mică, dând naștere astfel la precipitații slabe cum este burnița, iar iarna formând fulgi de zăpadă mari sau ace de gheață.

Nori Stratus. Mareste !


Fronturi atmosferice.
Anticiparea apropierii lor.

Apropierea frontului cald, in cazul unei zone depresionare tipice, este marcata de aparitia pe cer a sistemelor noroase, dispuse in urmatoarea succesiune:  Cirrus, Cirostratus, Altostratus și Nimbostratus. Daca zona depresionară este îndestrămare, pe cer apar îndeosebi norii Altocumulus.
Alte elemente care definesc prezența frontului cald: vântul își va schimba direcția suflând în fața frontului din SSV iar după trecerea frontului din V. Înaintea frontului cald se va produce o scădere mai mult sau mai puțin accentuată a presiunii atmosferice și o staționare sau scădere mică a presiunii în spatele frontului. Iarna, îndeosebi, în fața frontului cald pe o lățime de 150-200km,va apărea ceața.
Frontul rece este însoțit, cel mai frecvent, mai ales vara, de sisteme noroase instabile:Cirrocumulus, Altocumulus reticularis, Cumulus congestus, Cumulonimbus.
Precipitațiile frontului rece sunt foarte intense, de cele mai multe ori sub formă de averse, însoțite uneori de descărcări electrice, cu o durată mai redusă decât în cazul frontului cald. Lățimea zonei de precipitații este de 50-60km.
Vântul seintensifică la trecerea frontului, suflând în rafale; la început va avea direcția V apoi va bate din NV.
Înaintea frontului presiunea atmosferică scade foarte lent sau rămâne constantă, odatăcutrecerea frontului ea înregistrează o creștere foarte accentuată.

Prevederea vremii. Semne de înrăutățire.

Norii descriși mai jos aduc ploaie deoarece se formează atunci când aerul este rece, umezeala ridicată, în general când sunt influențe ale aerului maritim sau oceanic.

Prevederea vremii. Semne de ameliorare.



Cum zice englezul, Disclaimer !

Dragii moșului, dacă cele scrise aici nu se vor îndeplini întocmai, NU SUNT VINOVAT !
SĂ NU MĂ ÎNJURAȚI !!!
VĂ ROG FRUMOS !!!
Sursele au fost dintre cele mai serioase, totuși.
Eu vă asigur că reușesc să ghicesc evoluția vremii !
Succes !
Catalin Cerbulescu
18 august 2002.